måndag 11 juni 2012

Pappa, minst lika viktig som mamma

Vad lägger vi in för värdering i orden mamma och pappa och vilka konsekvenser får det ?

Det barn behöver, är vuxna som kan utöva ett föräldraskap - eller hur? Bara för att man är barnets mamma eller pappa behöver inte betyda att man kan vara förälder.
När man säger att ett barn behöver sin mamma, säger man det då oavsett om mamma kan var förälder eller inte - och det bara för att hon är mamma, eller? För att hon föder barnet och ammar?

Är det till och med så att kvinnor behöver finnas i ett socialt sammanhang för att kunna utöva sitt föräldraskap medan män kan det av egen kraft?  Jag tänker på allt stöd som mammor fått via MVC, BVC, mammagrupper. Något som inte förunnats papporna och ändå verkar de kunna utöva sitt föräldraskap.

Min pappa.nu har undersökt 2854 domar, 2007-2009 och funnit att i t.ex Lund och Jönköping  tilldöms 100% av mammorna enskild vårdnad
Medelsnittet på de 18 kommunerna man undersökt är att mammorna får vårdnaden i 80 % av fallen och papporna i 20%.

Folkhälsoinstitutet  skriver följande om anknytning:
När teorier om anknytning först utvecklades i Storbritannien på 1950-talet fokuserades intresset på modern eftersom modern då ofta var den enda vårdgivaren. Globalt är detta ett undantag. I en översikt av olika icke västerländska samhällen och kulturer fann man att det helt dominerade mönstret (97 procent) var att modern delar vården av spädbarn, både praktiskt och känslomässigt, med andra vuxna och med barnets syskon (McGurk, 1993).

Barn idag i västvärlden utvecklar parallella anknytningar till sina vårdnadshavare, snarare än att först utveckla anknytning till den ene och sedan till den andre. Man kan alltså utgå ifrån att barnet utvecklar relationsspecifika anknytningar till båda föräldrarna utifrån hur relationen till respektive förälder utvecklats (Broberg 2006).  Det finns således inget stöd för biologiska skillnader i föräldraroller. Män och kvinnor reagerar fysiologiskt likadant på spädbarns gråt. Pappor är lika bra på att mata sina spädbarn som mammor, på att tolka vad barnet vill och på att besvara barnets behov (Parke, 1981)

Se där- både mamma och pappa är lika viktiga i sitt föräldraskap, är det något som familjerätter och Tingsrätter håller med om ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar