torsdag 7 juni 2012

Forskning eller "hitta på", vad tycker Brå?


Brå (Brottsförebyggande rådet ) har tittat på våldets karaktär, offrets erfarenheter av kontakter med rättsväsendet Våld mot kvinnor och män i nära relationer, rapport 2009:12. Det som är anmärkningsvärt är att de bland annat hänvisar till Eva Lundgrens omfångsundersökning "Slagen dam".
Lundgren har av Uppsala universitet granskats och de har identifierat flera allvarliga problem. Empiriska påståenden som saknar grund, oklarheter vad gäller urval, avsaknad av alternativa data, påståenden som motsägs av egen data, generaliseringar utifrån för litet underlag.
Det viktigaste är att den tes Lundgren har om "våldets allmängiltighet" saknar stöd i Lundgrens egna data. Den analys som leder fram till denna slutsats innehåller flera brister och en reanalys av samma data visar att slutsatsen borde vara den motsatta. Detta är en mycket allvarlig kritik som riktas mot Lundgren.

Vad är då tesen om "våldets allmängiltighet "? Jo, den fastslår hur våldsrelationer utvecklas , vad de är och inte är, hur de liknar vanliga förhållanden och vad som sker mellan mannen och kvinnan i sådana relationer. Kvinnan anpassas, hans verklighet blir hennes, för mannen är processen könsskapande. Det handlar om normaliseringen av våldet, den glidande övergången från mansrollen till påtryckningar, tvång, terror, våld.
Lundgren hävdar att våld är knutet till normalitet. Vilken man som helst kan utöva våld mot vilken kvinna som helst.

Det som ligger till grund för denna tes är en kvalitativ studie Lundgren gjort genom att intervjua ett fåtal kvinnor som lever i kristna miljöer.

Samma Lundgren har intervjuat barn (La de små barn komme till meg) om sexualiserat våld och rituella övergrepp. Barnen berättar om tortyr, orgastiska ritualer kopplade till ritualmord, styckade kroppar, bestialiska offer och sexuellt utnyttjande av döda. Vuxna utnyttjar barn, föräldrar och andra släktingar deltar i det rituella våldet, barnen tvingas dräpa andra barn, pappor låter andra män utnyttja sina döttrar sexuellt. Lundgren har trott på barnens berättelser och underlåtit att polisanmäla det hon hört.
Låter det trovärdigt ?

Brottsoffermyndigheten har fortfarande kvar hänvisning till Slagen dam och "resultatet". Det är anmärkningsvärt att en myndighet använder sig av forskning som saknar empirisk grund !

Vid mejlkontakt med Brå, angående att de hänvisar till  Lundgrens forskning trots att den saknar evidens inkom följande svar:

Hej!
Eva Lundgren kan anses vara en kontroversiell forskare men hennes akademiska hemvist är ett av Sveriges mest framstående universitet och hennes studier har en självklar plats inom svensk forskning om våld mot kvinnor. All forskning kan man rikta kritik mot, det är inget kriterium som vi på Brå utgår ifrån när vi refererar till andra studier. 'Slagen dam' är den största svenska studien hittills om våld mot kvinnor och att inte referera till den vore mer anmärkningsvärt än att göra det. Om du läser vår litteratursammanställning i den nämnda rapporten så märker du även vår granskande och delvis kritiska hållning till vad vi refererar till.
Vänligen,
Klara
Klara Hradilova Selin
Utredare / Research analyst, PhD
Brottsförebyggande rådet / National Council for Crime Prevention
Stockholm, Sweden

Frågan är i vilken omfattning Lundgrens tes och forskning används när det gäller hur vi ska se på våld i nära relationer och våld överhuvudtaget ? Om Lundgrens tes och forskning om våldets normalisering utgör underlag för insatser, behandling, lagstiftning, politiska agendor - ja då kan man ta sig för pannan och häpna !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar