torsdag 7 juni 2012

Kvinnorna blir färre i börsbolagens styrelser


DN skriver idag att det blir färre kvinnor i börsbolagens styrelser, och artikeln försöker att lyfta fram problemet ur ett jämställdhetsperspektiv.
Under flera års tid har det varit ett högt tryck ifrån massmedia, att det måste blir en mer jämställd könsfördelning på en arbetsplats. Vad som inte har varit svårt att uppfatta är att när det talas om arbetsplats, är det chefsjobb och styrelseposter som hamnar i fokus.
Hur kommer det sig att det tycks vara extremt viktigt, att styrelseposter och chefsjobb ska vara fördelade 50/50 mellan könen. Bryr man sig inte om hur övrig könsfördelning ser ut inom ett företag, när det handlar om mer normalavlönade tjänster?


Om nu kön ska vara det som är viktigast för vilka som skall representera företag och myndigheter. Vore väl det allra bästa ur ett jämställdhetsperspektiv, att könstillhörighet hos chefer och styrelsemedlemmarna - grundar sig i hur den procentuella könstillhörigheten inom företaget ser ut?
Min uppfattning är i alla fall klar, kompetens ska värderas högre än kön. Så länge det ältas om att vårt samhälle inte är jämställt, hålls myten om detta vid liv. Det går att jämföra med en risk, en risk blir verklig först när man har identifierat och bekräftat dennes existens.

Är det verkligen omöjligt att föreställa sig att det kanske är så, att alla kvinnor kanske inte vill bli chefer, att en del kvinnor som söker tjänsterna saknar kompetens, eller att det faktiskt kan vara så - att personkemin i några fall, kan vara avgörande till en mans fördel?


I Norge har man undersökt "jämställdhetsproblemet" på arbetsmarknaden, kanske är svaret desamma för oss i Sverige?


http://www.dn.se/ekonomi/kvinnorna-blir-farre-i-borsbolagens-styrelser
http://maktenoverbarnet.blogspot.se/p/viktiga-filmer.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar