tisdag 19 juni 2012

Alla lika inför lagen - oavsett kön? del 1

De flesta har väl hört  talas om det uppmärksammade barnporrnografimålet där en man och 23 kvinnor var inblandade. Det som är häpnadsväckande är resonemanget från myndigheter som har att hantera rättsfrågor - att tolka och rättvist avkunna domar.

Bland annat så här skriver Tingsrätten i sin dom;
 " Rätten menar att även om kvinnorna givetvis måste ta fullt ansvar för sina handlingar, så är det hos mannen som det stora ansvaret ligger.
Hade inte han systematiskt lett in sexchattandet med kvinnorna i barnporr-riktningen, så hade nog inte de här kvinnorna kommit i kontakt med såna bilder, menar rätten"

Och här kommer mer  av samma nonsens:
"Kammaråklagare Niclas Eltenius  tror att att ensamhet och sökande av spänning kan ligga kan vara underliggande motiv ". Kan det även gälla mannen undrar jag ?

För att visa hur lika vi är inför lagen oavsett kön, läs och begrunda:
Kvinnor döms ofta mildare än män som begår samma brott. Men Niclas Eltenius hoppas att det inte blir så i det här fallet.
– Det här förändrar ju bilden av vad man tror att kvinnor kan vara kapabla till."

Så här uttalar sig polisen:
"Vi blev ganska häpna under tidens gång, det var flera gånger vi tappade hakan. Det säger kriminalinspektör Annette Stenius, en av de som jobbat med polisutredningen.
– Man har väl alltid fått höra att "akta er för fula gubbar", vad ska vi säga att barnen ska akta sig för nu, när vi märker att även kvinnor har sådana här läggningar, fortsätter hon"

Jag kan som kvinna uppleva det oerhört kränkande att man inte tror att kvinnor kan ta ansvar för sina handlingar utan ska klappas lite nedlåtande på huvudet, usch!
Lika inför lagen- knappast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar