tisdag 17 juli 2012

Löneskillnader - en myt?

Ofta i diskussioner hör man som argument att det skulle röra sig om gigantiska löneskillnader mellan män och kvinnor - till kvinnans nackdel förstås-  i alla fall kan man få det intrycket.
Hur kommer det sig i så fall att arbetsgivaren är villiga att betala högre lön till mannen för samma arbete, välgörenhet?
Så här skriver Anna Ekelund i en artikel i Aftonbladet
"Enligt SCB ligger löneskillnaden bara på en till fyra procent. Kvinnor dör senare, får pension längre. Det skulle faktiskt kunna innebära att kvinnor i slutändan får utbetalt en högre lön än män. Dessutom stjäls ett år av mäns liv för en ynka dagpenning då de tvingas göra lumpen. Bara för att de är män. Tänk om kvinnorna redan har makten. I så fall går all feminism ut på att pressa mannen ytterligare. Han jobbar, betalar skatt, snurrar hjulen för allas välfärd"

Läs vidare om de så kallade löneskillnaderna i Pelle Billings blogg
"Sammanfattningsvis kan alltså följande sägas om löneskillnader mellan könen i Sverige: 


- Män och kvinnor har lika lön för lika arbete. 
- Ofrivillig deltid förekommer, men är mer ovanligt än man kan tro. Den uppstår ofta i yrken som medger  flexibel arbetstid och frivillig deltid. 
- Ofrivillig deltid är således en konsekvens av kvinnors livsstilsval, där många inte vill arbeta heltid utan vill ha tid till barnen
- Som en konsekvens av könens livsstilsval blir det trots allt en betydande inkomstskillnad under en livstid. -  - Dock ser staten till att mer än halvera denna tack vare skatter och transfereringar"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar